Bílý chléb dokonalý recept


Bílý chléb dokonalý recept.

Bílý chléb dokonalý je základním kouskem v pekařském umění. Jeho příprava nevyžaduje složité ingredience a s trochou praxe může být i doma pečený chléb lepší než ten kupovaný. Zde je jednoduchý recept na dokonalý domácí bílý chléb spolu s užitečnými tipy.

- Ingredience

- 500 g hladké pšeničné mouky
- 1 lžička soli
- 1 sáček (7 g) suchého droždí
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje (ideálně olivového)

- Recept

1. V míse smíchejte mouku se solí. V malé misce smíchejte suché droždí, cukr a trochu vlažné vody. Nechte stát asi 10 minut, než směs začne pěnit. To signalizuje, že droždí je aktivní.
2. Do mísy s moukou přidejte olej, aktivované droždí a zbytek vlažné vody. Míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
3. Vyndejte těsto na pomoučený povrch a hněťte asi 10 minut, až bude těsto pružné a hladké.
4. Umístěte těsto do mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu, lehce propracujte a formujte bochník podle svého výběru. Položte jej na plech vyložený pečicím papírem.
6. Nechte těsto znovu kynout přibližně 30 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C.
7. Před pečením na povrchu chleba udělejte několik šikmých řezů ostrým nožem. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud chléb při poklepání na spodní stranu nezní dutě.
8. Vyjměte chléb z trouby a nechte ho na mřížce vychladnout.

- Tipy

- Před přidáním droždí se ujistěte, že voda není příliš horká, aby nedošlo k zabití droždí. Ideální teplota je mezi 35 a 40 °C.
- Pro křupavější kůrku můžete do trouby přidat misku s vodou, která vytvoří během pečení páru.
- Pokud máte doma kuchyňského robota s hákem na těsto, můžete ho použít pro první fázi hnětení. To vám ušetří práci a čas.
- Kynutí těsta v teplejším prostředí pomůže urychlit proces. Použijte například vypnutou troubu s rozsvíceným světlem.
- Chléb skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstal déle čerstvý. Pokud ho chcete uchovávat déle, můžete ho také zamrazit.