Bílková buchta recept.
Ingredience pro bílkovou buchtu:
- 6 bílků
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g ořechů (volitelné, mohou být vlašské, lískové apod., podle chuti)
Recept:
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Bílky důkladně vyšlehejte se špetkou soli do tuhé pěny. Postupně přidávejte moučkový cukr a vanilkový cukr, neustále šlehejte, dokud směs nezíská lesklý a pevný charakter.
V jiné míse promíchejte mouku s práškem do pečiva. Tuto suchou směs pak opatrně vmíchejte do bílkové pěny, ideálně pomocí stěrky, abyste směs nevzdušnili. Následně zlehka vmíchejte rozpuštěné máslo a pokud používáte, i nasekané ořechy.
Připravte si formu na pečení, kterou buď vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy vlijte těsto a pečte v předehřáté troubě přibližně 25 až 30 minut. Pečení kontrolujte špejlí nebo jehlou - buchta je hotová, pokud je špejle po zapíchnutí do těsta čistá.
Tipy:
- Pro ještě lepší výsledek nechte bílky před šleháním chvíli aklimatizovat na pokojovou teplotu.
- Přidání ořechů do těsta dodá buchtě zajímavou texturu a chuť, ale pokud preferujete jednoduchost, klidně je vynechejte.
- Po upečení nechte buchtu chvíli vychladnout v formě, až poté ji vyklopte na mřížku pro dokonalé vychladnutí.
- Tuto buchtu můžete podávat s ovocnou omáčkou, šlehačkou, nebo jen tak, posypanou moučkovým cukrem.