Bezmasá směs z portobella recept.
Ingredience:
200 g žampionů portobella
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
50 g červené papriky
50 g žluté papriky
1 malá mrkev
30 ml sójové omáčky
1 lžička mleté papriky
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
2 lžíce olivového oleje
Recept:
Nejprve si připravte všechny ingredience. Žampiony portobella očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte na jemno nebo ho vytlačte pomocí lisu. Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemno.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte asi 3 minuty, dokud cibule nezměkne a lehce nezhnědne. Přidejte česnek, papriky a mrkev a restujte dalších 5 minut. Přidejte nakrájené žampiony a restujte vše dohromady, dokud žampiony neuvolní vodu a nezačnou se zlatit.
Přilijte sójovou omáčku, přidejte mletou papriku, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte a nechte směs na mírném ohni dusit do změknutí a propojení chutí, přibližně 10 minut. Podávejte teplé.
Tipy:
Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete přidat trochu chilli papričky nebo několik kapek pálivé omáčky. Pro zvýraznění chuti můžete přidat také trochu čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu během dušení. Tato směs se skvěle hodí jako náplň do tortill, pita chlebů nebo jako základ pro vegetariánské burgery. Pokud chcete dosáhnout ještě bohatšího aroma, můžete místo žampionů portobella použít směs různých druhů lesních hub.