Bezmasá dýňová směs nejen na topinky recept


Bezmasá dýňová směs nejen na topinky recept.

Pokud hledáte chutnou a zdravou alternativu klasických pomazánek, bezmasá dýňová směs je skvělou volbou. Tato směs je vhodná nejen na topinky, ale i jako dip k zelenině nebo jako náplň do wrapů. Níže najdete postup, jak si připravit tuto lahodnou směs.

Ingredience:
- 1 malá hokkaido dýně
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- šťáva z jednoho citronu
- hrst čerstvého koriandru nebo petrželky

Recept:
1. Dýni omyjte, rozkrojte na půl, vyjměte semínka a nakrájejte ji na menší kousky. Nemusíte ji loupat, pokud je dobře umytá.
2. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte dozlatova.
4. Přidejte nakrájenou dýni a osmažte zhruba 10 minut, dokud dýně nezměkne.
5. Směs přesuňte do mixéru, přidejte sůl, pepř, kmín, kurkumu a citronovou šťávu. Vše rozmixujte do hladkého krému.
6. Nakonec vmíchejte nasekané bylinky.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat špetku chilli nebo trochu papriky.
- Tento recept je skvělý také jako základ pro vegetariánské sendviče, kde můžete přidat například plátky avokáda, čerstvou zeleninu nebo nakládanou zeleninu.
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete přidat trochu rostlinné smetany nebo jogurtu.
- Dýňovou směs můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě až tři dny.

Užijte si tuto zdravou a chutnou bezmasou alternativu jak na topinkách, tak v různých dalších pokrmech.