Bezlepkové čokoládové cupcakes recept.
Ingredience
Pro těsto:
- 200g bezlepkové mouky (například směs na pečení)
- 40g kvalitního kakaa
- 200g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 2 velká vejce
- 100 ml rostlinného oleje (například slunečnicový)
- 250 ml mléka (lze použít i rostlinnou alternativu)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Pro čokoládovou polevu:
- 200g kvalitní tmavé čokolády (nejlépe 70%)
- 100 ml smetany na šlehání (nebo rostlinné alternativy)
- 50g másla (nebo rostlinné alternativy)
Recept
1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na cupcakes, kterou vyložte papírovými košíčky.
2. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience - bezlepkovou mouku, kakao, cukr, sůl, prášek do pečiva a sodu bikarbonu.
3. V jiné míse smíchejte veškeré mokré ingredience - vejce, olej, mléko a vanilkový extrakt.
4. Pomalu přilévejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
5. Rozdělte těsto do připravených košíčků, naplňte je zhruba do 3/4.
6. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, nebo dokud špejle vložená do středu cupcakes nevyjde čistá.
7. Nechte cupcakes vychladnout na mřížce.
8. Pro přípravu čokoládové polevy nejprve nad vodní lázní rozpusťte čokoládu spolu s máslem a smetanou. Nechte směs mírně vychladnout, dokud nezíská potřebnou konzistenci pro zdobení.
9. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou nebo hvězdičkovou špičkou naneste čokoládovou polevu na vychladlé cupcakes.
Tipy
- Pro intenzivnější čokoládovou chuť přidejte do těsta hrst nasekané tmavé čokolády.
- Pokud chcete cupcakes učinit ještě vláčnějšími, přidejte do těsta lžíci kysané smetany.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinné mléko a rostlinnou smetanu, vejce nahraďte například jablčným pyré nebo lněnými semínky namočenými ve vodě.
- Nezapomeňte cupcakes nechat úplně vychladnout před tím, než je začnete zdobit polevou, aby se poleva neroztékala.
- Pokud máte rádi oříšky, přidejte do polevy nasekané ořechy pro extra křupavost a chuť.