Bezlepková perníková fantazie recept


Bezlepková perníková fantazie recept.

**Ingredience:**

- 200 g bezlepkové mouky (například směs na pečení)
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého skořice
- 1/2 lžičky mletých hřebíčků
- 1/4 lžičky soli
- 100 g hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 100 ml melasy
- 60 ml mléka (nebo rostlinného nápoje pro bezmléčnou variantu)
- 60 ml oleje (např. slunečnicového)
- Neobligátní: kandované ovoce nebo orzechy na ozdobu

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte pekáč máslem nebo pokryjte pečicím papírem.
2. V míse smíchejte bezlepkovou mouku, jedlou sodu, zázvor, skořici, hřebíček a sůl.
3. V jiné míse smíchejte hnědý cukr, vejce, melasu, mléko a olej. Dobře promíchejte, dokud nebude směs hladká.
4. Postupně přidávejte suchou směs do mokré a míchejte, dokud nevznikne jednolitá směs.
5. Pokud chcete, můžete přidat kandované ovoce nebo nasekané ořechy.
6. Těsto vylijte do připraveného pekáče a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
7. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud perník nezpevní a tester vložený do středu nevyjde čistý.
8. Nechte perník vychladit v pekáči než ho krájíte na porce.

**Tipy:**

- Pro extra vláčný perník můžete přidat do těsta 2 lžíce jablka převedeného na pyré. To dodá vlhkost bez potřeby přidávání dalšího tuku.
- Pokud preferujete silnější kořeněnou chuť, můžete množství zázvoru či skořice lehce zvýšit.
- Chcete-li perník zdobit, počkejte, až úplně vychladne, a poté ho můžete polevit třeba polevou z moučkového cukru smíchaného s trochou vody nebo citronové šťávy.
- Bezlepkové pečivo může být náchylnější k vysychání, proto je důležité perník uchovávat v uzavřené nádobě, aby zůstal déle čerstvý.