Bezinkový med recept


Bezinkový med recept.

- Bezinkový med

- Ingredience
- 500 g bezinek
- 500 g cukru
- 1 l vody
- 2 citrony
- 1 pomeranč
- Hřebíček (podle chuti)
- Skořice (podle chuti)

- Recept
1. Bezinky důkladně omyjte a zbavte stonků. Můžete použít vidličku pro snadnější oddělování plodů.
2. Do velkého hrnce vložte očištěné bezinky, přidejte cukr a zalijte vodou.
3. Citrony a pomeranč důkladně umyjte a nakrájejte na plátky nebo čtvrtky. Přidejte do hrnce.
4. Přidejte podle chuti hřebíček a skořici.
5. Směs přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni asi 30 minut. Během vaření občas promíchejte.
6. Po uvaření nechte směs vychladit a poté přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko. Ujistěte se, že odstraníte všechny pecky a kůry.
7. Výslednou tekutinu vraťte do čistého hrnce a znovu zahřejte, ale nevařte. Tím se zvýší konzervace.
8. Hotový bezinkový med nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

- Tipy
- Pokud chcete hustější konzistenci medu, můžete přidat více cukru nebo vařit déle.
- Skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici.
- Tento med je skvělý na imunitu, můžete ho přidávat do čaje nebo pít samotný.
- Pokud máte možnost, sbírejte bezinky v čisté přírodě daleko od rušných silnic.

Tento recept vám pomůže vytvořit lahodný a zdraví prospěšný bezinkový med, který se hodí nejen na posílení imunity v chladnějších měsících, ale i jako originální doplněk do vaší kuchyně.