Beránek s kandovaným ovocem recept
Beránek s kandovaným ovocem je tradiční velikonoční pečivo, které je oblíbené pro svou sladkou chuť a pestrý vzhled díky kandovanému ovoci. Zde je recept na přípravu tohoto lahodného pečiva.
Ingredience
500 g hladké mouky
100 g cukru
250 ml mléka
100 g másla
2 celá vejce
30 g čerstvého droždí
špetka soli
1 lžička citronové kůry
100 g kandovaného ovoce
rozinky podle chuti
1 žloutek na potření
moučkový cukr na posypání
Recept
V míse smíchejte teplé mléko, droždí a lžíci cukru. Nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
Mezitím si ve větší míse smíchejte mouku, zbytek cukru a špetku soli.
Do mouky přidejte kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto.
Přimíchejte kandované ovoce a rozinky. Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
Kynuté těsto vložte do formy na beránka, kterou jste předtím vymazali máslem a vysypali moukou.
Pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, dokud beránek není zlatavý a propečený.
Po upečení nechte beránka chvilku vychladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Před podáváním beránka potřete rozšlehaným žloutkem a posypte moučkovým cukrem.
Tipy
Kandované ovoce můžete před přidáním do těsta namočit do rumu nebo jiného likéru, což dodá beránkovi zvláštní chuť.
Místo kandovaného ovoce můžete experimentovat také s čokoládovými kousky nebo ořechy.
Beránka můžete po upečení namazat také rozpuštěnou čokoládou nebo polevou.
Při pečení kontrolujte beránka, aby se nepřipálil, případně ho v průběhu pečení přikryjte alobalem.
Při servírování můžete beránka ozdobit jarními květy nebo malými velikonočními vajíčky pro zvýšení sváteční atmosféry.
Tento recept vám pomůže vytvořit krásný a chutný velikonoční beránek, který bude středem pozornosti vašeho svátečního stolu.