Bazalkový cous cous recept


Bazalkový cous cous recept.

**Ingredience**

- 1 šálek cous cous
- 1 a 1/4 šálku horké vody nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 šálku čerstvé bazalky, nasekané
- 1/4 šálku sušených rajčat, pokud možno v oleji, nasekaných
- 1/4 šálku čerstvého citronového džusu
- 1 česnek, jemně nasekaný

**Recept**

1. Cous cous vložte do misky vhodné pro zalití horkou vodou nebo vývarem. Cous cous přelijte 1 a 1/4 šálku horké vody nebo zeleninového vývaru. Přikryjte a nechte 5 minut odstát, dokud cous cous neabsorbuje veškerou tekutinu.

2. Mezitím v malé misce smíchejte olivový olej, citronový džus, nasekanou bazalku, sušená rajčata a česnek. Osolte a opepřete podle chuti.

3. Po 5 minutách rozvířete cous cous vidličkou, aby se zrnka oddělila a stala se nadýchaná. Poté vmíchejte připravenou bazalkovou směs.

4. Cous cous přeneste do servírovací misky a podávejte teplé nebo nechte vychladnout a podávejte jako salát.

**Tipy**

- Cous cous můžete obohatit přidáním nakrájených oliv, čerstvé papriky nebo na kostičky nakrájeného okurky pro extra svěžest a chrumkavost.
- Jestliže připravujete salát a plánujete jej uchovávat v chladničce, možná budete chtít přidat trochu extra olivového oleje nebo citronového džusu před podáváním, aby byl cous cous znovu šťavnatý.
- Pro veganskou variantu se ujistěte, že používáte zeleninový vývar nebo vodu místo jakéhokoli jiného druhu vývaru a vyhněte se přidávání sýra nebo jiných živočišných produktů.