Batátová krémová polévka s medvědím česnekem recept


Batátová krémová polévka s medvědím česnekem recept.

Ingredience:
- 2 středně velké batáty
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- Hrnek čerstvého medvědího česneku
- Sůl a pepř dle chuti
- Olivový olej

Recept:
1. Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek také oloupejte a nasekejte na jemno.
2. Na středně velké pánvi na olivovém oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a krátce osmažte.
3. Přidejte nakrájené batáty a vše orestujte společně asi 5 minut.
4. Následně zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud nejsou batáty měkké, což obvykle trvá asi 15-20 minut.
5. Medvědí česnek umyjte a nasekejte. Přidejte ho do polévky.
6. Celou směs rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou krémovou konzistenci.
7. Přilijte kokosové mléko, promíchejte a dochuťte solí a pepřem dle chuti.
8. Polévku můžete před podáváním ozdobit několika listy medvědího česneku.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat do polévky čerstvý zázvor nebo trochu chilli.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat méně vývaru. Naopak pro řidší konzistenci přidejte vývaru více.
- Tato polévka se skvěle hodí s křupavým chlebem nebo topinkami.
- Pro veganskou variantu se ujistěte, že používáte veganský vývar a kokosové mléko bez přidaných živočišných produktů.