Batátová kaše s česnekem recept


Batátová kaše s česnekem recept.

Ingredience:
- 2 velké batáty
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/4 šálku mléka nebo rostlinného mléka pro veganskou variantu

Recept:
1. Batáty dobře umyjte a oloupejte. Nakrájejte je na menší kousky, aby se rychleji uvařily.
2. Vložte nakrájené batáty do hrnce s vodou, přidejte špetku soli a vařte, dokud nejsou měkké, což obvykle trvá asi 15-20 minut.
3. Mezitím na pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájené stroužky česneku a restujte, dokud nezačnou být zlatavé a voňavé. Dávejte pozor, aby se česnek nespálil.
4. Jakmile jsou batáty měkké, sceďte vodu a vraťte batáty zpět do hrnce.
5. Přidejte restovaný česnek s olejem, mléko, sůl a černý pepř do hrnce s batáty.
6. Pomocí brčka nebo mixéru kaši rozmixujte do hladka. Pokud je kaše příliš hustá, můžete přidat trochu více mléka, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
7. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu přidejte do kaše špetku chilli nebo papriky.
- Můžete přidat i jiné koření, jako je muškátový oříšek nebo skořici, pro zvýraznění chuti.
- Batátovou kaši můžete podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm s opečenou zeleninou na vrchu.
- Pro extra krémovou texturu můžete použít smetanu místo mléka.
- Experimentujte s různými druhy mléka (mandlové, kokosové, ovesné) pro různé chutě kaše.