Barevné pomazánky - Brokolicová recept.
- Ingredience pro brokolicovou pomazánku:
- 250 g brokolice
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g tvarohu (můžete použít i měkký sýr na pomazánku pro krémovější konzistenci)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- možno přidat i trochu citronové šťávy pro svěžest
- Recept:
1. Brokolici nejprve rozeberte na růžičky a důkladně ji umyjte. V hrnci s vroucí vodou blanšírujte růžičky brokolice asi 5 minut, dokud nezměknou, ale stále si zachovávají svou barvu a křupavost. Po uvaření brokolici sceďte a nechte vychladnout.
2. Mezitím na pánvi na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a přidáte nasekaný česnek. Restujte, dokud cibule nezezlátne. Poté odstavte z ohně a nechte směs vychladnout.
3. V kuchyňském robotu nebo mixéru rozmixujte uvařenou brokolici s osmaženou cibulí a česnekem do hladka. Přidejte tvaroh (nebo sýr), olivový olej a dochuťte solí, pepřem a případně citronovou šťávou. Mixujte, dokud nezískáte hladkou, krémovou konzistenci.
4. Hotovou pomazánku přendejte do servírovací misky a před podáváním nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici, aby se chutě spojily.
- Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete do pomazánky přidat trochu chilli papričky nebo kapku tabaska.
- Pomazánka se skvěle hodí jako dip k pečivu, zeleninovým tyčinkám nebo jako náplň do sendvičů.
- Experimentujte s přísadami - brokolici můžete kombinovat s dalšími druhy zeleniny, jako jsou pečená paprika nebo sušená rajčata, pro zajímavější chuťové variace.
- Pokud chcete pomazánku udělat více dietní, použijte místo běžného tvarohu jeho light variantu nebo jiný nízkotučný sýr.