Banh mi - bageta s pečeným bůčkem recept

Banh mi - bageta s pečeným bůčkem recept.

Banh Mi s pečeným bůčkem je lahodná vietnamská bageta, která kombinuje francouzské vlivy a tradiční vietnamské ingredience. Tento sendvič je skvělým spojením chutí a textur - od křupavé bagety po šťavnaté maso a pikantní zeleninu. Zde je, jak si připravit Banh Mi s pečeným bůčkem doma.

Ingredience:
- Bageta
- 500 g bůčku
- Marináda pro maso (sojová omáčka, med, česnek, zázvor, rybí omáčka)
- Mrkev
- Okurka
- Koriandr
- Majonéza
- Hoisin omáčka
- Jalapeňos nebo jiné pikantní papričky
- Sůl a pepř
- Limetka
- Cukr (volitelně)

Recept:
1. Nejprve připravte marinádu pro bůček smícháním sojové omáčky, medu, nasekaného česneku, nasekaného zázvoru a rybí omáčky. Bůček naložte do marinády a nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
2. Pečte bůček v předehřáté troubě na 180°C po dobu 25-30 minut nebo dokud není kůže křupavá a maso šťavnaté. Po upečení nechte maso chvíli odpočinout a pak ho nakrájejte na tenké plátky.
3. Zatímco se maso peče, nakládejte zeleninu. Mrkev a okurku nakrájejte na tenké proužky. Můžete je mírně nakládat v roztoku vody, cukru a limetkové šťávy, aby byly lehce kyselé.
4. Bagetu rozřízněte a obě strany potřete majonézou. Na jednu stranu naneste hoisin omáčku.
5. Rozložte na bagetu plátky pečeného bůčku, nakládanou mrkev a okurku, koriandr a nakrájené jalapeňos nebo jiné pikantní papričky podle chuti.
6. Banh Mi dokončete stisknutím obou polovin bagety k sobě a krátkým propéctím v troubě nebo na grilu, pokud preferujete křupavější bagetu.

Tipy:
- Pro ještě pikantnější verzi můžete do majonézy přidat trochu srirachy.
- Pokud nemáte rádi příliš pikantní jídlo, jalapeňos klidně vynechte.
- Banh Mi si můžete upravit podle vlastního gusta - zkuste přidat například čerstvý okurkový salát nebo různé typy bylinek.
- Pro vegetariánskou verzi můžete bůček nahradit marinovaným tofu nebo tempehem.
- Nezapomeňte bagetu lehce opečít, aby byla krásně křupavá.

Tato variace na tradiční vietnamský sendvič Banh Mi vám přinese nezapomenutelnou chuťovou zkušenost přímo u vás doma. Užijte si přípravu a hlavně chutný pokrm!