Banánový závin s rebarborou recept


Banánový závin s rebarborou recept.

Banánový závin s rebarborou je lahodný dezert, který kombinuje sladkost banánů s mírně kyselým nádechem rebarbory. Výsledný závin je skvělý jak teplý, tak studený, podávaný s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Ingredience:
Mouka pšeničná hladká 250 g
Máslo 125 g
Voda ledová 50 ml
Sůl špetka
Cukr krystal 100 g
Rebarbora 300 g
Banány 2 střední
Skorice mletá 1 lžička
Škrob kukuřičný 1 lžíce

Recept:
Začneme přípravou těsta. Do mísy prosejeme mouku a sůl, přidáme nakrájené máslo a rukama těsto zpracujeme, dokud nevzniknou drobky. Poté přilijeme ledovou vodu a rychle zpracujeme do hladkého těsta. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat v chladničce minimálně 30 minut.

Mezitím očistíme rebarboru, nakrájíme ji na malé kousky a dáme do mísy. Přidáme cukr, skořici a kukuřičný škrob a vše promícháme. Banány oloupeme a nakrájíme na plátky.

Vyjmeme těsto z chladničky, rozválíme na lehce pomoučněné ploše na obdélník o tloušťce asi 5 mm. Na těsto rovnoměrně rozložíme směs rebarbory a na ni poklademe plátky banánů.

Těsto pečlivě zavineme a konce zatlačíme, aby náplň nevytékala. Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.

Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud není zlatohnědý.

Tipy:
Pokud máte rádi více kyselkavý závin, můžete přidat více rebarbory. Naopak, pro sladší verzi zvýšete množství banánů. Závin můžete servírovat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou, která skvěle doplňuje jeho chuť. Pro intenzivnější chuť můžete do náplně přidat trochu vanilkového extraktu nebo rumu. Před pečením můžete těsto také potřít vejcem, což způsobí, že bude mít krásně lesklý povrch.