Banánovo-čokoládová roláda je lahodný dezert, který si zamiluje každý. Pokud máte rádi kombinaci banánu a čokolády, tento recept je právě pro vás.
Ingredience:
4 vejce
120 g cukru krupice
100 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
2 zralé banány
200 ml smetany ke šlehání
100 g tmavé čokolády
moučkový cukr na posypání
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Plech vyložte pečicím papírem.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a pěné směsi. Přidejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva.
Opatrně vmíchejte sníh z bílků do žloutkové směsi.
Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte asi 10-12 minut.
Po upečení nechte korpus chvilku vychladnout, poté ho pomocí pečicího papíru překlopte na vlhkou utěrku a opatrně sundejte papír. Nechte úplně vychladnout.
Mezitím si připravte náplň. Smetanu vyšlehejte do tuha. Banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte s částí šlehačky.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte s zbytkem šlehačky.
Na vychladlý korpus nejprve rozetřete banánovou směs, poté čokoládovou.
Roládu opatrně zrolujte a nechte odpočívat v chladničce asi 1 hodinu.
Před podáváním roládu posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
Při šlehání bílků ujistěte se, že mísa je zcela čistá a suchá.
Roládu můžete před podáváním ozdobit čerstvým ovocem nebo čokoládovými hoblinkami pro zvýšení vizuálního efektu.
Pokud preferujete méně sladké dezerty, můžete snížit množství cukru v receptu nebo použít hořkou čokoládu.
Tento dezert je vynikající volba pro oslavu nebo jen jako odpolední pochoutka k čaji nebo kávě. Bon appétit!