Banánová kopule recept


Banánová kopule recept.

Ingredience:

- 3 zralé banány
- 2 vejce
- 100 g másla
- 150 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 ml mléka
- 50 g ořechů nebo čokoládových kousků na ozdobení

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na bábovku máslom nebo použijte pečicí papír.
2. V míse rozmačkejte banány na pyré. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, cukr a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
3. V jiné míse smíchejte mouku, sodu bikarbonu, prášek do pečiva a špetku soli.
4. Směs suchých ingrediencí postupně přidávejte do mokrých, střídavě s mlékem, a míchejte do hladka.
5. Nakonec vmíchejte ořechy nebo čokoládové kousky, pokud používáte.
6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu nevyjde čistá.
7. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Tipy:

- Banány by měly být opravdu dobře zralé, nejlépe s tmavými skvrnami na slupce, pro nejsladší a nejvláčnější výsledek.
- Pro extra banánovou chuť můžete přidat lžíci banánového likéru do těsta.
- Banánovou kopuli můžete servírovat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší zážitek.
- Pokud nemáte formu na bábovku, můžete použít standardní kulatou formu, ale pečící doba se může mírně lišit.
- Uložte banánovou kopuli v chladu, zabalenou v potravinové fólii, aby zůstala vláčná.