Balkánská pomazánka recept


Balkánská pomazánka recept.

Balkánská pomazánka je chutná a rychle připravitelná pochoutka, kterou můžete podávat jako dip k zelenině, jako pomazánku na chlebíčky nebo jako součást studeného bufetu. Tato verze je inspirovaná bohatými chutěmi balkánské kuchyně.

- Ingredience
- 200 g balkánského sýra (může být nahrazen feta sýrem)
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo koriandr)

- Recept
1. Papriky umyjeme, vyjmeme semínka a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek také oloupeme a jemně nakrájíme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a na mírném ohni osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme papriky a česnek a dusíme, dokud papriky nezměknou, ale stále si zachovávají trochu křupavosti.
3. Směs necháme mírně vychladnout a poté přesuneme do mixéru. Přidáme balkánský sýr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše společně rozmixujeme do hladka. Podle potřeby můžeme přidat trošku vody, aby byla pomazánka krémovější.
4. Hotovou pomazánku přenášíme do mísy a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě spojily.
5. Před podáváním pomazánku ozdobíme čerstvými bylinkami a můžeme pokapat olivovým olejem.

- Tipy
- Pro pikantnější variantu můžete přidat do pomazánky čerstvé chilli nebo trochu chilli vloček.
- Balkánská pomazánka se skvěle hodí jako náplň do zeleninových lodiček z čerstvých paprik nebo cuket.
- Pokud máte rádi kouřovou příchuť, zkuste před mixováním přidat do pomazánky trochu uzené papriky.
- Pro lehkou večeři podávejte s čerstvou zeleninou jako jsou mrkev, okurka nebo paprika, které se dají použít místo klasického pečiva.

Tato jednoduchá a variabilní pomazánka vás určitě přesvědčí o kouzlu balkánských chutí.