Baklava recept


Baklava recept.

Baklava je oblíbený sladký dezert pocházející z Turecka, ale populární také v mnoha jiných zemích Blízkého východu a Balkánu. Tento bohatý, sladký dezert se skládá z vrstev tenkého těsta filo, které se střídají s náplní z mletých ořechů, a celé je to zalité sladkým sirupem nebo medem. Zde je základní recept a několik tipů na přípravu lahodné baklavy.

- Ingredience

- 1 balení těsta filo
- 300 g mletých vlašských ořechů (nebo můžete použít pistácie, lískové ořechy, mandle)
- 250 g másla, rozpuštěného
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu (volitelně)

-# Pro sirup
- 250 ml vody
- 400 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu

- Recept

1. V míse smíchejte mleté ořechy, cukr, skořici a kardamom.
2. Předehřejte troubu na 160°C.
3. Rozbalte těsto a ujistěte se, že je přikryté vlhkým ručníkem, aby nevyschlo.
4. Na dno pekáče rozložte dva listy těsta filo, každý potřete rozpuštěným máslem. Opakujte, dokud nemáte 8 vrstev.
5. Na vrstvu těsta rovnoměrně rozprostřete část ořechové směsi.
6. Pokračujte vrstvením 2 listů těsta, potřených máslem, a ořechové směsi, dokud nevyčerpáte ingredience. Zakončete vrstvami těsta filo.
7. Nakrájejte baklavu nožem na šikmé řady, abyste vytvořili typické diamantové kusy, před pečením.
8. Pečte v předehřáté troubě 50 minut, nebo dokud baklava nezíská zlatavě hnědou barvu.
9. Mezitím si připravte sirup. V kastrůlku smíchejte vodu, cukr a citronovou šťávu. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte med a vanilkový extrakt a vařte další 1 minutu. Nechte vychladit.
10. Hotovou baklavu ihned po vyjmutí z trouby zalijte studeným sirupem.
11. Nechte baklavu několik hodin, nejlépe přes noc, odpočinout, aby se sirup vstřebal.

- Tipy

- Baklava je nejlepší, když má možnost přes noc odpočinout, protože těsto filo absorbuje sirup a stane se krásně vláčným.
- Můžete experimentovat s různými druhy ořechů podle vaší chuti nebo zvyklostí vaší rodiny.
- Pro extra chutný sirup můžete do vařícího sirupu přidat kousek skořicové tyčinky nebo pár hřebíčků, které před zalitím baklavy odstraníte.
- Ujistěte se, že máte při vrstvení a maštění těsta filo všechny ingredience připravené. Práce s těstem filo vyžaduje rychlost, protože rychle vysychá.
- Při krájení baklavy na kousky buďte opatrní, aby se vrstvy neposunuly.

Použití těchto tipů a pečlivé vrstvení ingrediencí zajistí, že vaše baklava bude mít dokonalou chuť i texturu. Hodně štěstí a dobrou chuť!