Báječný vanilkový řez z listového těsta recept.
- Ingredience
Pro těsto:
- 1 balení listového těsta
Pro krém:
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
- 120 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 200 ml smetany ke šlehání
Pro ozdobu:
- moučkový cukr nebo čokoládová poleva
- Recept
1. Začneme přípravou krému. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme rozpůlený vanilkový lusk s vyškrábnutými semínky a přivedeme k mírnému varu.
2. Ve velké misce smícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob, dokud směs nezíská světlou barvu a hladkou texturu.
3. Do směsi pomalu, za stálého míchání, přiléváme horké mléko.
4. Směs přecedíme zpět do hrnce (aby se odstranily kousky lusku) a vaříme na mírném ohni, dokud krém nezhoustne.
5. Hotový krém přesuneme do čisté mísy, přikryjeme potravinovou fólií tak, aby fólie přímo dotýkala povrchu krému (zabrání se tak vytvoření kůže) a necháme vychladit.
6. Smetanu ušleháme do tuhých špiček a opatrně vmícháme do vychladlého vanilkového krému.
7. Listové těsto rozválíme a podle potřeby nakrájíme na požadovaný počet kusů. Pečeme dle návodu na obalu, dokud není zlatavě křupavé.
8. Po upečení a vychladnutí těsto rozdělíme na dvě části. Na jednu část rovnoměrně rozetřeme vanilkový krém a přiklopíme druhou vrstvou těsta.
9. Povrch řezu můžeme posypat moučkovým cukrem nebo pokapat čokoládovou polevou.
- Tipy
- Pro intenzivnější vanilkovou chuť použijte vanilkový extrakt nebo pasta místo vanilkového lusku.
- Pokud máte rádi ovocné chutě, přidejte na krém vrstvu čerstvého ovoce než přiklopíte druhou vrstvou těsta.
- Pro extra lesk můžete povrch řezu potřít rozpuštěným želatinovým roztokem.
- Ujistěte se, že krém je úplně vychladlý, než do něj vmícháte ušlehanou smetanu, aby se předešlo zkapalnění směsi.