Bagety recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- Mouka na poprášení
Recept:
1. Do velké mísy prosijeme mouku a přidáme sůl, cukr a sušené droždí. Dobře promícháme.
2. V jiné nádobě smícháme vlažnou vodu a olivový olej a poté přidáme k suchým ingrediencím. Pomocí dřevěné lžíce vše promícháme, dokud nevznikne tuhé těsto.
3. Těsto pak vyklopíme na pomoučený pracovní povrch a hněteme asi 10 minut, dokud není hladké a pružné.
4. Těsto vložíme zpět do mísy, kterou přikryjeme čistým utěrkem a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený povrch a rozdělíme jej na 4 stejné části. Každou část tvarujeme do podoby bagety a pokládáme je na pečicí plech vyložený pečicím papírem.
6. Bagety necháme na plechu kynout dalších 30 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C.
7. Před pečením bagety na povrchu několikrát nařízneme ostrým nožem a lehce je poprášíme moukou.
8. Pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a při poklepání na spodní část zní dutě.
9. Upečené bagety necháme na mřížce vychladnout.
Tipy:
- Před pečením můžete bagety potřít olivovým olejem nebo vodou pro křupavější kůrku.
- Pro ještě autentičtější chuť můžete do těsta přidat lžíci olivového oleje a trochu sušeného rozmarýnu nebo oregana.
- Bagety jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je zamrazit a před podáváním je zase rychle oživit v troubě.
- Pokud máte rádi semínka, můžete je posypat po naříznutí baget na povrch, před pečením – sezam, mák nebo slunečnicová semínka jsou skvělou volbou.