Bagely recept


Bagely recept.

Recept na domácí bagely

Ingredience:

- 500 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky suchého droždí
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 vejce na potření
- Dále je potřeba voda na povaření bagelů a 2 polévkové lžíce cukru

Recept:

1. V míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Přidejte vlažnou vodu a olej a míchejte, dokud se těsto nezačne formovat.
2. Vyndejte těsto na pomoučený povrch a hněťte 10 minut, dokud není hladké a elastické. Přeneste do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
3. Po vykynutí rozdělte těsto na 8 stejných částí. Z každé části vytvořte kouli, kterou poté uprostřed propíchněte prstem a vytvarujte typický tvar bagelu.
4. Přiveďte k varu velký hrnec vody s 2 lžícemi cukru. Bagely po jednom vkládejte do vroucí vody a vařte asi 1-2 minuty z každé strany. Vyjměte je pomocí děrované lžíce a nechte okapat.
5. Předehřejte troubu na 220°C. Bagely potřete rozšlehaným vejcem a pokud chcete, posypte sezamovými semínky nebo mákem.
6. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé. Nechte vychladnout na mřížce.

Tipy:

- Pro větší chuťovou rozmanitost můžete do těsta přidat sušený česnek, cibuli nebo bylinky.
- Pokud máte rádi sladké varianty, přidejte do těsta skořici a rozinky a na povrchu použijte glazuru z práškového cukru a citronové šťávy.
- Bagely jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je i zamrazit. Před podáváním je doporučujeme ohřát v troubě nebo toasteru.
- K bagelům skvěle pasuje krémový sýr, losos, avokádo nebo vaše oblíbené pomazánky.