Bábovková roláda a la tvarohový mazanec recept.
Ingredience:
- 4 vejce
- 120g cukru
- 120g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250g měkkého tvarohu
- 100ml mléka
- 50g rozpuštěného másla
- 100g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50g hrozinek (předem namočených v rumu nebo horké vodě)
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
Recept:
1. Začněte přípravou korpusu. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny.
2. Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
3. K žloutkové směsi postupně přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Následně opatrně vmíchejte sníh z bílků.
4. Těsto vylejte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut, dokud korpus nezíská zlatavou barvu.
6. Upečený korpus okamžitě vyklopte na vlhký kuchyňský utěrku posypanou trochou cukru, odstraňte pečicí papír a korpus opatrně zrolujte spolu s utěrkou. Nechte vychladnout.
7. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Měkký tvaroh smíchejte s mlékem, moučkovým a vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem, namočenými hrozinkami a citronovou kůrou.
8. Vychladlý korpus opatrně rozbalte a rovnoměrně na něj rozetřete tvarohovou náplň. Poté opět pečlivě zrolujte.
9. Bábovkovou roládu a la tvarohový mazanec před podáváním nechte odpočinout v lednici, nejlépe přes noc.
Tipy:
- Aby byl korpus vláčnější, můžete ho po upečení potřít rozpuštěným máslem nebo sirupem.
- Pro intenzivnější chuť citronu můžete do tvarohové náplně přidat i trochu citronové šťávy.
- Roládu můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem pro dekorativní efekt nebo přelít čokoládovou polevou.
- Experimentujte s přidáním různých sušených nebo kandovaných ovoce do tvarohové směsi pro různé chuťové varianty.