Bábovka ze zbylých bílků recept.
Ingredience:
- 6 bílků
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g hladké mouky
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C. Bílky s špetkou soli vyšlehejte do pevné pěny. Postupně přidávejte moučkový cukr a vanilkový cukr a šlehejte do hladka.
2. V jiné misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Tuto směs pak postupně, střídavě s olejem a vodou, za stálého míchání přidávejte do bílkové směsi.
3. Těsto důkladně promíchejte až do hladka a nalijte do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
4. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 35 minut nebo dokud není bábovka upečená (zkuste špejlí, musí vyjít suchá).
5. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro aromatickou variantu můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu nebo pomeranče.
- Pro čokoládovou variantu přidejte do těsta 2-3 lžíce kvalitního kakaa.
- Pokud máte rádi ořechy, můžete do těsta vmíchat hrst nasekaných ořechů podle vaší chuti.
- Bábovku můžete po vychladnutí pocukrovat moučkovým cukrem nebo politá čokoládovou polevou pro slavnostnější vzhled.