Bábovka z majonézy recept


Bábovka z majonézy recept.

Bábovka z majonézy je jedinečný a jednoduchý recept, který možná na první pohled vzbuzuje překvapení, ale výsledek stojí za to. Majonéza v těstě nahrazuje olej nebo máslo a zajišťuje, že bábovka bude krásně vláčná a měkká. Zde je návod, jak si připravit tuto neobvyklou, avšak lahodnou bábovku.

- Ingredience

- 250 ml majonézy
- 250 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa (pro kakaovou variantu)
- 1 vanilkový cukr
- Citronová kůra (nepovinná, pro citronovou variantu)

- Recept

1. Předehřejte troubu na 180°C. Formu na bábovku vymažte a vysypte moukou.
2. Ve velké míse smíchejte majonézu s mlékem do hladka. Postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr (případně citronovou kůru pro citronovou variantu) a míchejte, dokud není směs jednotná.
3. V jiné míse promíchejte mouku s práškem do pečiva (a kakaem pro kakaovou variantu). Suchou směs postupně za stálého míchání přidávejte do tekuté směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 45-50 minut, nebo dokud není bábovka propečená (ověřte špejlí).
5. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

- Tipy

- Pro extra vláčnost můžete do těsta přidat lžíci kysané smetany.
- Pokud chcete bábovku ozvláštnit, přidejte do těsta hrst rozinky nebo ořechy podle vaší chuti.
- Kakaovou variantu můžete polévat čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem.
- Pro zvýraznění citronové chuti v citronové variantě můžete do těsta vmíchat i čerstvou citronovou šťávu.
- Bábovku můžete servírovat s ovocem, šlehačkou nebo jen tak s šálkem dobré kávy nebo čaje.

Použití majonézy v bábovce může znít neobvykle, ale je to skvělý trik, jak dosáhnout bohaté a vláčné textury. Určitě stojí za to tento recept vyzkoušet!