Bábovka s rebarborou - hrníčková recept.
Rebarborová bábovka je skvělým způsobem, jak využít sezonu rebarbory. Tento recept je hrníčkový, což znamená, že místo vážení budete používat běžné kuchyňské hrnky. Příprava je jednoduchá a výsledek je krásně vláčný a aromatický koláč.
Ingredience:
- 1 hrnek bílého cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 hrnek nakrájené rebarbory (čerstvé nebo mražené)
- 1/2 hrnku ořechů podle výběru, hrubě nasekaných (volitelné)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte formu na bábovku tukem a vysypte trochou mouky nebo použijte pečicí papír.
2. V míse smíchejte cukr a olej, dokud nevznikne hladká směs. Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
3. Do směsi postupně přilijte mléko, přidávejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Nakonec opatrně vmíchejte nakrájenou rebarboru a případně nasekané ořechy.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud nejsou povrch bábovky a její střed pevné a testovací špejle nevyjde čistá.
6. Nechte bábovku vychladnout v formě asi 10 minut, poté ji přemístěte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pokud používáte mraženou rebarboru, nemusíte ji před přidáním do těsta rozmrazovat.
- Pro extra jemnost a vláčnost můžete do těsta přidat lžíci kysané smetany.
- Před pečením můžete povrch bábovky posypat trochou cukru nebo skořice pro křupavou krustu.
- Bábovku můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
- Pokud máte rádi experimenty, zkuste přidat do těsta trochu pomerančové kůry nebo vanilkového extraktu pro zajímavou chuťovou variaci.