Bábovka s povidly recept.
Ingredience na bábovku s povidly:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 200 g másla
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 300 g povidel
- moučkový cukr na posypání
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva.
3. V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce, jedno po druhém, než přidáte další, ujistěte se, že první je dobře začleněné.
4. Do směsi s máslem přidejte střídavě suché ingredience a mléko, začněte a skončete s moukou.
5. Vmíchejte vanilkový cukr.
6. Polovinu těsta vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Na těsto rovnoměrně rozetřete povidla a zakryjte zbylým těstem.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut nebo dokud špejle vložená do bábovky nevyjde čistá.
8. Nechte bábovku vychladnout v formě na mřížce, pak ji vyklopte a posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
- Před přidáním povidel do těsta je můžete smíchat s lžící hladké mouky, aby se lépe rozprostřely a neslesnuly na dno.
- Pro extra vláčnost bábovky můžete do těsta přidat lžíci kvalitního rumu.
- Pokud máte rádi křupavou krustu, můžete formu místo moukou vysypat krupicovým cukrem.
- Pro intensivnější chuť povidel je můžete před použitím krátce povařit s trochou skořice nebo hřebíčku.
- Bábovka je nejlepší druhý den, když se chutě pořádně prolnou.