Bábovka s kysanou smetanou na plech recept.
- Ingredience
- 4 vejce
- 2 hrnky cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek kysané smetany
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- kakao pro tmavou část těsta
- Recept
1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte olej a kysanou smetanu a dále šlehejte.
2. Do směsi prosijte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Dobře promíchejte, aby těsto bylo hladké.
3. Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné z nich přimíchejte kakao, abyste získali tmavé těsto.
4. Plech vyložte pečicím papírem. Na plech střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto, abyste dosáhli mramorového efektu.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35–45 minut. Upečenost bábovky ověřte špejlí.
6. Po upečení nechte bábovku chvilku vychladnout a poté ji vyklopte z formy.
- Tipy
- Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu nebo lžíci rumu.
- Pokud máte rádi oříšky, můžete do těsta přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí.
- Pro dokonalejší mramorový efekt můžete těsto ve formě lehce promíchat vidličkou nebo špejlí, ale nepřehánějte to, aby se barvy příliš nesmísily.
- Pokud chcete bábovku ještě vláčnější, můžete ji po upečení potřít rozpuštěnou čokoládou nebo polevou.