Bábovka s kefírem recept.
Na přípravu bábovky s kefírem budete potřebovat následující ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek kefíru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Recept na bábovku s kefírem:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
3. V jiné míse dobře promíchejte mokré ingredience: kefír, rostlinný olej a vejce.
4. Mokré ingredience postupně přilévejte do suchých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou, aby se bábovka nepřilepila.
6. Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Čas pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě, proto doporučuji po 30 minutách pečení provést test špejlí.
7. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy pro dokonalou bábovku:
- Přidání lžíce kakaa nebo čokoládových kousků do těsta může Vaší bábovce dodat příjemnou čokoládovou chuť.
- Kefír můžete nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou pro jiné variace chuti.
- Pro extra vlhkou bábovku přidejte do těsta lžíci medu nebo javorového sirupu.
- Aby byla bábovka po upečení krásně vláčná, je důležité těsto nepřemíchávat. Stačí spojit suché a mokré ingredience, dokud nevznikne hladké těsto.
- Po upečení a vyklopení můžete bábovku pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou pro ještě lákavější podávání.