Bábovka s broskvemi recept.
Bábovka s broskvemi je lahodný dezert, který přináší sladkou chuť broskví do klasického tvaru bábovky. Níže naleznete ingredience, recept a užitečné tipy k přípravě tohoto dezertu.
- Ingredience
- 250 g másla nebo margarínu
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 prasek do pečiva
- Špetka soli
- 4 broskve (čerstvé nebo konzervované)
- Moučkový cukr na posypání
- Recept
1. Předehřejte troubu na 180°C. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě.
2. Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do hladka. Postupně přidávejte vejce, po každém dobře promíchejte.
3. V menší míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Tuto směs postupně za stálého míchání přidávejte do směsi s máslem a vejci.
4. Broskve omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pokud používáte broskve z konzervy, nechte je dobře okapat.
5. Přibližně třetinu nakrájených broskví vmíchejte do těsta. Zbytek nechte na pozdější použití.
6. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy nalijte těsto a na jeho povrch rovnoměrně rozložte zbytek broskví.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45-50 minut. Upečenost bábovky ověřte špejlí.
8. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
- Tipy
- Pokud máte rádi oříšky, můžete do těsta přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí pro extra křupavost a chuť.
- Pro intenzivnější chuť broskví můžete přidat do těsta lžíci broskvového likéru nebo sirupu z broskvové konzervy.
- Aby bábovka lépe vypadla z formy, doporučuje se formu nejen vymazat máslem a vysypat moukou, ale také na dno položit kruh z pečicího papíru.
- Pro zdravější variantu můžete část bílého cukru nahradit kokosovým cukrem a část bílé mouky celozrnnou moukou. Pamatujte však, že toto může mírně změnit texturu a chuť bábovky.
Užijte si přípravu a hlavně chuť této bábovky s broskvemi!