Bábovka pro velkou rodinu recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 250 g másla nebo margarínu
- 5 větších vajec
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrnek mléka
- citronová kůra z jednoho citronu
- špetka soli
Recept:
1. Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte a vysypte moukou velkou bábovkovou formu.
2. Ve velké míse smíchejte změklé máslo nebo margarín s cukrem do hladké směsi. Po jednom přidávejte vejce a důkladně promíchávejte.
3. Do směsi postupně přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Střídavě přilévejte mléko, aby těsto bylo hladké a dobře se s ním pracovalo.
4. Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné části vmíchejte kakao a do druhé nastrouhanou citronovou kůru.
5. Do připravené formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto, abyste vytvořili zajímavý mramorový efekt.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 60 minut. Použijte špejli nebo tenký nůž, abyste ověřili, zda je bábovka uvnitř upečená.
7. Nechte bábovku po upečení několik minut vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pokud chcete, aby byla bábovka extra šťavnatá, můžete do těsta přidat nasekané ořechy nebo kousky čokolády.
- Aby bábovka dobře vyklopila, nepřehánějte to s moukou při vysypávání formy. Místo toho můžete použít také strouhanku, která dodá bábovce zajímavou křupavou kůrčičku.
- Pro extra lesk můžete hotovou bábovku potřít citronovou polevou nebo jen přesít moučkovým cukrem.
- Pokud se vám zdá, že vrchní část bábovky se peče rychleji než střed, můžete ji po první půlhodině pečení překrýt alobalem, aby se předešlo připálení.