Bábovka Nikolka recept


Bábovka Nikolka recept.

Ingredience pro Bábovku Nikolka:

- 250 g moučkového cukru
- 4 velké vejce
- 250 ml oleje
- 250 ml mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru

Recept:

1. Ve velké míse smíchejte moučkový cukr a vejce. Použijte ruční nebo stolní mixér a šlehejte, dokud směs nezíská světlou barvu a nebude nadýchaná.
2. Přidejte olej a mléko, pokračujte ve šlehání.
3. Postupně přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné z nich přidejte kakao a dobře promíchejte.
5. Přidejte vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr do světlé části těsta a opět dobře promíchejte.
6. Formu na bábovku pečlivě vymažte tukem a vysypte moukou.
7. Lžící střídavě vkládejte obě těsta do formy, aby vznikl zajímavý mramorový efekt.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 45-55 minut. Použijte špejli nebo tenký nůž k otestování, zda je bábovka uvnitř hotová.
9. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:

- Pro ještě bohatší chuť můžete do světlé části těsta přidat citronovou nebo pomerančovou kůru.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do tmavé části těsta hrst nasekaných vlašských ořechů nebo lískových oříšků.
- Pro extra lesk můžete hotovou bábovku potřít rozpuštěnou čokoládou nebo polevou.
- Pečení bábovky ve formě s otvorem uprostřed pomáhá k rovnoměrnějšímu propečení.
- Vždy používejte ingredience pokojové teploty pro lepší spojení těsta.