Bábovka kynutá rozinková recept


Bábovka kynutá rozinková recept.

Ingredience:

- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 100 g rozinek
- trochu rumu nebo rumové aroma
- citronová kůra z jednoho citronu
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy

Recept:

1. Rozinky namočte do rumu nebo do vody s rumovým aromatem, aby nabobtnaly.
2. Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Nechte vzejít kvásek.
3. Ve větší míse smíchejte mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli.
4. Do mouky přidejte rozpuštěné máslo, vejce a připravený kvásek. Vypracujte hladké těsto.
5. Nakonec do těsta vmíchejte namočené rozinky.
6. Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
7. Mezitím si připravte formu na bábovku, kterou vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
8. Do připravené formy vložte nakynuté těsto a nechte ještě asi 15 minut kynout.
9. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35-45 minut. Upečenost bábovky ověřte špejlí nebo dřevěnou špejlí.
10. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout a poté ji vyklopte z formy.

Tipy:

- Rozinky před namočením můžete také spařit horkou vodou, stane se měkčí a v bábovce budou šťavnatější.
- Pro aromatickější chuť můžete do těsta přidat i trochu nastrouhaného muškátového oříšku nebo skořici.
- Pokud chcete bábovku trochu vláčnější a bohatší na chuť, můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.
- Bábovku po upečení můžete potřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem nebo politá čokoládovou polevou pro dekorativní efekt.