Bábovka kávová recept


Bábovka kávová recept.

Ingredience pro kávovou bábovku:
mouka pšeničná hladká 200 gramů
cukr krupice 180 gramů
máslo 125 gramů
vejce 3 kusy
kypřicí prášek do pečiva 1 balení
káva instantní 2 lžičky
voda horká 50 ml
kakao 1 lžíce
sůl špetka

Recept na přípravu kávové bábovky:
Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů Celsia a vymažte formu na bábovku máslem a vysypte ji moukou. Máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a dále šlehejte, dokud směs není hladká a světlá. V malé misce rozmíchejte instantní kávu s horkou vodou a nechte chvilku vychladnout. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a kakaem. K vaječné směsi střídavě přidávejte suché ingredience a rozpuštěnou kávu, začínáte a končíte přidáním suchých ingrediencí. Těsto důkladně promíchejte, ale snažte se ho nepřemíchávat. Nalijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 40–45 minut. Bábovku otestujte špejlí, pokud je po vytažení suchá, bábovka je upečená. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy pro dokonalou kávovou bábovku:
Pro intenzivnější kávovou chuť můžete použít silnější kávu nebo zvýšit množství instantní kávy.
Pokud máte rádi vláčnější bábovku, přidejte do těsta lžíci zakysané smetany.
Pro zvýraznění chuti a krásný vzhled můžete bábovku po upečení a vychladnutí pocukrovat moučkovým cukrem nebo polévkou z čokolády.
Pokud nemáte formu na bábovku, můžete použít jakoukoliv jinou pečící formu, ale pečení se může mírně lišit v závislosti na tvaru a velikosti formy.
Vždy nechte bábovku po upečení alespoň 10 minut vychladnout ve formě, aby se lépe vyklopila a nerozpadla.