Bábovka jako tiramisu recept.
Recept na bábovku jako tiramisu kombinuje klasickou chuť italského desertu s oblíbenou formou české bábovky. Výsledkem je neodolatelný dezert, který potěší na každém rodinném setkání nebo oslavě.
Ingredience:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 250 ml oleje
- 250 ml silného černého kávy, ochlazené
- 400 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 250 g mascarpone
- 120 g práškového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Kakao na posypání
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na bábovku tukem a vysypte moukou.
2. Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem, dokud směs nezebělá. Postupně přilévejte olej a kávu, stále míchejte.
3. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Suchou směs postupně za stálého míchání přidávejte do mokré směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Vlijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Upečenou bábovku nechte chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
5. Pro krém smíchejte mascarpone s práškovým cukrem a vanilkovým extraktem, dokud není směs hladká.
6. Upečenou a vychladlou bábovku pokryjte krémem z mascarpone a lehce posypte kakaem.
Tipy:
- Pro intenzivnější kávovou chuť můžete do těsta přidat lžíci instantní kávy.
- Pokud máte raději vlhčí bábovku, můžete ji po upečení a lehkém vychladnutí potřít směsí z kávy a rumu nebo amareta.
- Místo klasického tvaru bábovky můžete těsto rozdělit do menších silikonových forem a připravit tak mini bábovky, které jsou ideální na párty nebo jako malý sladký dárek.
Tento recept na bábovku jako tiramisu spojuje dvě oblíbené dezertní tradice do jednoho, nabízí nejen skvělý chuťový zážitek, ale i působivý vzhled. Doufám, že vás tento recept inspiruje k experimentování a přináší radost jak z pečení, tak z degustace.