Bábovka jako od babičky recept


Bábovka jako od babičky recept.

Ingredience:

250 g hladké mouky
200 g cukru krupice
200 g másla
4 vajíčka
1 prášek do pečiva
4 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
100 ml mléka
citronová kůra
sůl

Recept:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Poté si vezměte formu na bábovku, kterou důkladně vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. To zajistí, že se hotová bábovka snadno vyklopí. V míse smíchejte změklé máslo s cukrem krupice do pěny. Postupně do směsi začleňujte jedno vajíčko po druhém a pořádně míchejte. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Tuto suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi střídavě s mlékem. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec přidejte vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citronovou kůru pro osvěžující chuť. Těsto rovnoměrně rozprostřete do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Hotovost bábovky ověřte špejlí – po zapíchnutí do těsta by měla vyjít suchá. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte na mřížku, aby dokonale vychladla.

Tipy:

Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat hrst rozinek nebo nakrájených ořechů.
Pokud máte rádi voňavější dezerty, přidejte do těsta lžíci rumu.
Pro lesklý povrch můžete hotovou bábovku potřít rozpuštěnou čokoládou nebo jen posypat moučkovým cukrem.
Ujistěte se, že máte všechny ingredience v pokojové teplotě, to usnadní míchání těsta.
Experimentujte s přidáváním různých příchutí do těsta, jako je mletý mák nebo citronová šťáva, pro různorodější chuťové varianty.