Bábovka bez žloutků recept.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 1 balíček prášku do pečiva
- 250 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 4 bílky
- 2 lžíce kakaa
- 1 vanilkový cukr
Recept:
Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr krupice a prášek do pečiva. V jiné míse smíchejte mléko a rostlinný olej. Bílky ušlehejte do pevné pěny. K suchým ingrediencím postupně přidávejte směs mléka a oleje a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Poté opatrně vmíchejte ušlehané bílky.
Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné z nich přimíchejte kakao a vanilkový cukr, abyste získali tmavou směs. Vymažte formu na bábovku tukem a lehce ji vysypte moukou. Do formy střídavě vrstvěte světlé a tmavé těsto, aby vznikl mramorový efekt.
Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Hotovost bábovky ověřte špejlí – vložte ji do středu bábovky, a pokud vyjde suchá, bábovka je upečená. Nechte bábovku vychladnout v formě na 10 minut, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
1. Při míchání bílků do těsta buďte šetrní, aby se bílky příliš nesrazily a těsto bylo nadýchané.
2. Kakao můžete nahradit skořicí nebo jiným kořením pro změnu chuti.
3. Bábovku můžete po upečení pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou pro atraktivnější vzhled a chutější chuť.