Babiččiny houstičky recept.
Ingredience potřebné pro babiččiny houstičky jsou hlavně mouka, mléko, droždí, cukr, sůl, vejce a máslo. To jsou základní suroviny, které budete potřebovat.
Nejprve si připravte kvásek z droždí, trochy cukru, vlažného mléka a trochy mouky. Směs nechte na teplém místě, aby zkvasila a zvedla se. Mezitím v míse smíchejte zbytek mouky, trochu soli a cukru. Do směsi vmíchejte kvásek, rozpuštěné máslo a postupně přilévejte zbytek mléka. Těsto by mělo být hladké a nelepivé, takže ho dle potřeby můžete ještě dosypat moukou. Těsto pak nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělte ho na menší kousky a formujte houstičky. Ty pak dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout. Před pečením houstičky potřete rozšlehaným vejcem, což jim dodá krásný zlatavý lesk.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsiusových zhruba 15-20 minut, dokud nejsou houstičky krásně zlatavé.
Tip: Pro ještě jemnější houstičky můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany nebo nahradit část mléka seltzer vodou, která těsto učiní ještě vzdušnějším. A nezapomeňte, že čerstvé droždí může způsobit lepší výsledek než sušené, proto pokud máte možnost, použijte čerstvé.