Babiččina postelová rýže recept
Na přípravu babiččiny postelové rýže budete potřebovat následující ingredience
200 g rýže
500 ml mléka
50 g másla
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
skořice nebo kakao na posypání
Recept na přípravu babiččiny postelové rýže
Rýži důkladně propláchněte pod teplou vodou. V hrnci přiveďte k varu mléko společně s máslem, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Když mléko začne vřít, přidejte rýži. Snížte teplotu a nechte rýži na mírném ohni pomalu vařit asi 25 minut, pravidelně míchejte, aby se nepřipálila.
Po uvaření by měla být rýže měkká a krémová. Pokud je příliš hustá, můžete přilít trochu mléka. Hotovou rýži rozdělte do misek a posypte podle chuti skořicí nebo kakao.
Tipy na dokonalou postelovou rýži
Použijte kvalitní krátkozrnnou rýži, která je škrobnatější a lépe se s mlékem spojí do krémové konzistence.
Během vaření rýži pravidelně míchejte, aby nedošlo k připálení na dně hrnce.
Přidání vanilkového cukru dodá rýži příjemnou vůni a chuť, ale můžete experimentovat i s jinými příchutěmi jako je třeba kardamom nebo citronová kůra.
Pokud máte rádi sladší, můžete přidat více cukru nebo použít med.
Postelovou rýži můžete podávat teplou nebo studenou, chutná skvěle oběma způsoby.