Babagam recept


Babagam recept.

Baba Ganoush je tradiční blízkovýchodní pokrm, který se skládá především z pečeného baklažánu, tahini (sezamová pasta), citronové šťávy, česneku a různých koření. Je to skvělá alternativa k humusu a může být podávána jako dip nebo pomazánka. Zde je jednoduchý recept na přípravu Baba Ganoush.

**Ingredience:**

- 2 střední baklažány
- 3 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, utřené
- Sůl podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Na ozdobu: nasekaná petrželka, granátové jablko nebo olivový olej

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 200°C. Baklažány propíchejte vidličkou na několika místech, aby při pečení nepraskly. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25-30 minut, nebo dokud nebudou měkké. Nechte je vychladnout.

2. Jakmile jsou baklažány vychladlé, oloupejte je a dužinu dejte do cedníku, aby z ní odkapala přebytečná voda.

3. Vložte dužinu baklažánu do mixéru nebo použijte ponorný mixér. Přidejte tahini, citronovou šťávu, utřený česnek, sůl a černý pepř. Vše důkladně rozmixujte do hladkého krému.

4. Přelijte Baba Ganoush do servírovací mísy, posypte petrželkou, pokapejte olivovým olejem a podávejte s čerstvým pita chlebem nebo zeleninovými tyčinkami.

**Tipy:**

- Pro intenzivnější chuť baklažánu můžete baklažány grilovat místo pečení v troubě.
- Přidání kouřové soli nebo kapky tekutého kouře může dodat Baba Ganoush lehce uzenou chuť.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do směsi trochu červené papriky nebo chilli.

Baba Ganoush je vynikající nejen jako dip, ale také jako pomazánka na sendviče nebo jako součást mezze talíře. Experimentujte s přidáním různých bylinek a koření, aby jste našli svou oblíbenou variaci tohoto klasického receptu.