Asijské nudle s pak choi a lososem recept


Asijské nudle s pak choi a lososem recept.

- Ingredience:
- 200g nudlí (preferovaně asijského typu jako jsou soba nebo udon)
- 2 filety lososa (asi 150g každý)
- 2 hlávky pak choi, očištěné a rozpůlené
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky (volitelně)
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- Semínka sezamu nebo jarní cibulka pro ozdobu

- Recept:
1. Připravte nudle podle návodu na obalu. Po uvaření je propláchněte studenou vodou a nechte odstát.
2. Losos osolte a opepřete podle chuti. Na pánvi rozehřejte sezamový olej na středně vysokém ohni a lososa opékejte z obou stran dozlatova, asi 3-5 minut z každé strany, v závislosti na tloušťce filetů. Po upečení lososa odložte na stranu.
3. Ve stejné pánvi přidejte trochu více sezamového oleje, pokud je potřeba, a přidejte nakrájený česnek a zázvor, restujte asi 1 minutu nebo dokud nezačnou vonět. Přidejte pak choi a restujte, dokud listy nezměknou, přibližně 2-3 minuty.
4. V malé misce smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku (pokud používáte) a med/jav. sirup, dokud se med/sirup úplně nerozpustí. Tuto směs přidejte do pánve s pak choi a promíchejte.
5. Přidejte uvařené nudle do pánve a dobře promíchejte, abyste se ujistili, že nudle jsou pokryté omáčkou a zeleninou.
6. Na talíře rozdělte nudle s pak choi a na vrch položte lososa. Případně posypte sezamovými semínky nebo jarní cibulkou pro ozdobu.

- Tipy:
- Pro extra křupavou kůrčičku lososa nechte kůži na filetech a začněte s pečením kůží dolů.
- Pokud preferujete vegetariánskou variantu, můžete lososa nahradit tofu nebo jen zvýšit množství pak choi.
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete lososa před vařením na několik hodin marinovat v směsi sójové omáčky, medu/jav. sirupu, česneku a zázvoru.
- Využití sezamového oleje přidá vašemu jídlu autentický asijský nádech, ale pokud není k dispozici, můžete použít i jiný olej s vysokým bodem kouření, jako je například arašídový olej.