Asijská smažená rýže recept


Asijská smažená rýže recept.

**Ingredience:**

- 400 g vařené chlazené dlouhozrnné rýže
- 2 velké vejce, mírně rozšlehané
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 100 g mraženého hrášku, rozmraženého
- 100 g kukuřice, rozmražené
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje pro smažení
- Pár lístků čerstvého koriandru pro ozdobu (volitelné)

**Recept:**

1. Na velké pánvi nebo woku rozehřejte rostlinný olej na středně vysokém ohni. Přidejte cibuli a česnek a restujte asi 2 minuty, dokud nezměkne.

2. Přilijte rozšlehaná vejce na pánvi a nechte je několik sekund srazit, než je začnete míchat s cibulí a česnekem, dokud nejsou vejce plně uvařená.

3. Přidejte vařenou rýži, hrášek a kukuřici. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a rýže se rozehřála.

4. Zalijte vše sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Dobře promíchejte a smažte asi 5 minut, dokud směs nezačne mírně křupat. Průběžně promíchávejte, aby se nic nepřipálilo.

5. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem. Nakonec vmíchejte nakrájenou jarní cibulku.

6. Přesuňte smaženou rýži na talíře. Můžete ji ozdobit čerstvými listy koriandru pro větší vizuální půvab a svěžest.

**Tipy:**

- Pro ještě větší chuť můžete přidat kousky vařeného kuřete, krevety nebo vařenou a nakrájenou vepřovou nebo hovězí maso.
- Použití chlazené rýže z předešlého dne pomáhá dosáhnout správné textury smažené rýže, protože je méně lepivá než čerstvě uvařená rýže.
- Nebojte se experimentovat s dalšími zeleninami podle vaší chuti a sezóny, jako jsou papriky, mrkev nebo bambusové výhonky.
- Pokud máte rádi pálivější jídlo, přidejte do směsi trochu chilli omáčky nebo čerstvého chilli.