Artyčoky recept


Artyčoky recept.

Recept na přípravu artyčoků:

Ingredience:
- 4 artyčoky
- 4 stroužky česneku
- 2 citrony
- 100 ml olivového oleje
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo několik čerstvých větviček

Příprava:
1. Nejprve připravte artyčoky. Ořízněte spodní část stonku, odstraňte tvrdé vnější listy a vrchní část listů ostříhněte, aby byly rovně oříznuté. Rozkrojte artyčoky na polovinu a vyjměte chlupaté středy. Aby artyčoky nezhnědly, ponořte je do vody s vymačkanou šťávou z jednoho citronu.
2. Rozehřejte olivový olej v hluboké pánvi nebo hrnci na střední teplotě. Přidejte nakrájený česnek a nechte krátce osmahnout, aby se uvolnila jeho chuť.
3. Položte artyčoky řeznou stranou dolů do pánve a osmahněte je, dokud nebudou na řezné ploše zlatavé.
4. Poté přilijte dostatek vody, aby byly artyčoky z poloviny ponořené. Přidejte šťávu z druhého citronu, sůl, pepř a tymián.
5. Přikryjte pánvi a na mírném ohni dusíme asi 30-45 minut, dokud nejsou artyčoky měkké. Měkkost zkontrolujete tak, že do nich zapíchnete nůž – měl by snadno projít.
6. Hotové artyčoky podávejte teplé, přelité vývarem, ve kterém se vařily, a pokapané olivovým olejem.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do vody kromě tymiánu i jiné bylinky, jako je rozmarýn nebo oregano.
- Artyčoky jsou vynikající také na grilu. Po udušení je můžete krátce grilovat řeznou stranou dolů pro křupavou kůrčičku.
- Pokud máte k dispozici čerstvé artyčoky, neváhejte je použít, chuť bude ještě plnější.
- Artyčoky jsou skvělé jako předkrm nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu, například k pečenému masu nebo rybě.