Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza recept


Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza recept.

Lahmacun, často nazývaný jako turecká pizza, je tradiční jídlo populární v Turecku, ale i v mnoha jiných zemích Blízkého východu. Jedná se o tenké křupavé těsto pokryté směsí mletého masa, zeleniny a koření.

Ingredience:

Pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 sáček suchého droždí (7g)
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje

Pro topping:
- 300 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 2 středně velké rajčata, nasekané
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 paprika, nasekaná
- 1 malá červená chilli paprička, nasekaná (volitelné)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka a citronové kousky na ozdobu

Recept:

1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

2. Mezitím připravte topping. V pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli s česnekem dozlatova. Přidejte mleté maso a vařte, dokud nezhnědne. Poté přidejte rajčata, papriku, chilli, papriku, kmín, sůl a pepř. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout.

3. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na malé kousky a vyválejte na tenké placky.

4. Na každou placku rovnoměrně rozprostřete část masa a zeleniny.

5. Lahmacun pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 7-10 minut, dokud těsto nezhnědne a nezkřehne.

Tipy:

- Pro ještě autentičtější chuť přidejte do směsi mletého masa trochu mletého sumaku nebo granátového sirupu.
- Lahmacun můžete před podáváním pokapat citronovou šťávou a posypat čerstvou petrželkou.
- Tureckou pizzu servírujte s jogurtem nebo čerstvými listy salátu pro osvěžující kontrast.
- Lahmacun je skvělý i jako street food, který si můžete vzít s sebou zabalený do role.