Anýzový chléb z Maroka recept


Anýzový chléb z Maroka recept.

Anýzový chléb z Maroka, známý jako Khobz B’Anise, je aromatický a lehce sladký chléb, který je v Maroku oblíbeným doplňkem k mnoha jídlům. Jeho příprava je relativně jednoduchá a výsledkem je chutný a voňavý chléb, který skvěle doplní jak sladké, tak slané pokrmy.

- Ingredience

- 500g pšeničné mouky
- 1 lžíce mletého anýzu
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky suchého droždí
- 1 lžíce soli
- 300 ml teplé vody
- 2 lžíce olivového oleje

- Recept

1. V míse smíchejte mouku, mletý anýz, cukr, suché droždí a sůl.
2. Přidejte teplou vodu a olivový olej. Míchejte, dokud se sypké ingredience nespojí s tekutými a nevznikne hladké těsto.
3. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a zhruba 10 minut jej hněťte, dokud není hladké a pružné.
4. Vymaštěnou mísu pokryjte těstem a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto jemně propichujte prsty, abyste odstranili přebytečné vzduchové bubliny, a pak těsto formujte do požadovaného tvaru chleba.
6. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 30 minut.
7. Předehřejte troubu na 200°C.
8. Pečte chléb v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud není povrch zlatavý a uvnitř propečený.
9. Nechte chléb vychladnout na mřížce před podáváním.

- Tipy

- Pro intenzivnější chuť anýzu můžete přidat navíc lžičku mletého anýzu.
- Pokud máte rádi více křupavý chléb, před pečením můžete na povrch chleba nanést mírně osolenou vodu nebo mléko. To vytvoří krásnou zlatavou kůrku.
- Chléb můžete před pečením posypat sezamovými semínky pro extra chuť a texturu.
- Tento chléb je vynikající podávaný s marockými tajiny, omáčkami, nebo jen tak s trochou olivového oleje či máslem.