Andělská očka recept.
Andělská očka jsou klasické vánoční cukroví, které má podobu malých koláčků s marmeládou. Jsou oblíbené pro svou jemnost a sladkou chuť. Zde je recept na jejich přípravu.
Ingredience
Máslo 250 g
Hladká mouka 350 g
Práškový cukr 100 g
Žloutky 2 ks
Vanilkový cukr 1 balíček
Citronová kůra z 1 citronu
Marmeláda pro náplň (nejlépe rybízová nebo jiná kyselá)
Recept
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Ve velké míse smíchejte změklé máslo s práškovým cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. Přidejte žloutky a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte prosátou mouku a citronovou kůru a zpracujte těsto, dokud není hladké a nelepí se. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na asi 1 hodinu.
Po vytažení z lednice rozválejte těsto na pomoučněné ploše na tloušťku asi 3 mm. Vykrájejte kolečka vhodnou formičkou. U poloviny koleček vykrojte ještě malé kolečko uprostřed. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C asi 8-10 minut, dokud nejsou jemně zlatavé.
Po vychladnutí kolečka bez vykrojeného středu potřete marmeládou a přiklopte kolečkem s vykrojeným středem, aby marmeláda byla vidět.
Tipy
Pokud chcete, aby bylo cukroví křehčí, použijte polohrubou mouku místo hladké.
Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat malé množství mleté skořice nebo kardamomu.
Kolečka s vykrojeným středem můžete před pečením posypat moučkovým cukrem, což dodá cukroví slavnostnější vzhled.
Marmeládu můžete před použitím lehce ohřát, aby se lépe roztírala.
Cukroví skladujte v uzavřené dóze, aby zůstalo déle čerstvé.