Americký ořechový koláč recept.
- Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- 4 lžíce ledové vody
- 4 vejce
- 150 ml javorového sirupu
- 100 g světlého třtinového cukru
- 2 lžíce másla
- 200 g ořechů (nejlepší jsou pekanové, ale mohou být i vlašské)
- Recept
1. Připravte si těsto. K hladké mouce přidejte cukr moučka, špetku soli a nakrájené máslo. Zpracujte na drobenku. Přilijte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Dejte odpočinout do chladu na 30 minut.
2. Mezitím připravte náplň. Vejce šlehejte s javorovým sirupem a světlým třtinovým cukrem. Přidejte rozpuštěné máslo a nakonec vmíchejte ořechy.
3. Vyválejte těsto a vložte jej do formy na koláč. Pečte na 180 °C asi 10 minut, aby se trochu zpevnilo.
4. Na předpečené těsto nalijte náplň a vraťte do trouby. Pečte na 175 °C asi 40 minut, nebo dokud náplň neztuhne a povrch krásně nezkaramelizuje.
5. Nechte koláč před podáváním vychladnout.
- Tipy
- Pokud nemáte javorový sirup, můžete použít med, ale chutě se pak mírně liší.
- Pro ještě intenzivnější chuť ořechů je můžete před přidáním do náplně lehce opražit na pánvi.
- Koláč je vynikající podávaný samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, zkuste do náplně přidat špetku skořice nebo muškátového oříšku.