Americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou recept


Americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou recept.

Americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou je klasický dezert, který potěší svou kombinací sladkých jablek, aromatických koření a křupavé drobenky s ořechy. Zde je návod, jak si ho připravit.

**Ingredience:**

Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 4-5 lžic ledové vody

Náplň:
- 800 g jablek (nejlépe kyselých, například Granny Smith)
- 100 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu

Ořechová drobenka:
- 100 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g hnědého cukru
- 100 g nasekaných vlašských ořechů

**Recept:**

1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte nakrájené máslo a zpracovávejte těsto, dokud nevznikne drobenka. Přidejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice minimálně na 30 minut.
2. Předehřejte troubu na 180 °C.
3. Připravte náplň. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse smíchejte jablka s cukrem, skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a kukuřičným škrobem.
4. Rozválejte těsto a vložte ho do formy na koláč, vytvořte okraje. Přidejte náplň z jablek.
5. Připravte drobenku. Smíchejte mouku, máslo, hnědý cukr a nasekané vlašské ořechy, dokud směs nezačne tvořit drobky. Rozprostřete drobenku rovnoměrně přes jablka.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud není drobenka zlatavá a jablka měkká.
7. Nechte koláč před podáváním vychladit.

**Tipy:**

- Pro ještě bohatší chuť přidejte do náplně lžíci citronové šťávy.
- Pokud máte raději méně sladký dezert, můžete snížit množství cukru v náplni.
- Americký jablečný koláč chutná nejlépe teplý, podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
- Drobenku můžete přizpůsobit podle svého gusta, experimentujte s různými druhy ořechů nebo přidejte trochu ovesných vloček pro extra texturu.