Americké muffiny recept


Americké muffiny recept.

Americké muffiny jsou oblíbenou sladkostí, která se vyznačuje svou nadýchaností a různorodostí příchutí. Zde je jednoduchý recept na klasické čokoládové americké muffiny.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 2 velké lžíce kakaového prášku
- 150 g cukru
- 1 vejce
- 240 ml mléka
- 120 ml rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g čokoládových kousků nebo čokolády nakrájené na malé kousky

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si formu na muffiny, kterou vyložíte papírovými košíčky.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, kakao a cukr.
3. V jiné míse lehce rozšlehejte vejce a poté do něj vmíchejte mléko, olej a vanilkový extrakt.
4. Tekutou směs přidejte do suché směsi a míchejte jen do té doby, dokud nebudou suché ingredience zvlhčené. Důležité je směs nemíchat příliš dlouho.
5. Nakonec opatrně vmíchejte čokoládové kousky.
6. Těsto rozdělte do připravených košíčků, každý naplňte zhruba do dvou třetin.
7. Pečte 20-25 minut, nebo dokud vrcholky muffinů nebudou pevné na dotek a špejle vložená do středu vyjde čistá.
8. Nechte muffiny chvíli vychladnout v formě, poté je vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Tipy:
- Pro ještě bohatší čokoládovou chuť můžete do těsta přidat lžíci instantní kávy rozpuštěné ve 2 lžících horké vody.
- Místo čokoládových kousků můžete použít i ořechy, borůvky nebo jiné druhy ovoce podle vaší chuti.
- Pokud chcete, aby byly muffiny vláčnější, můžete část mléka nahradit kysanou smetanou.
- Aby se muffiny neslepily k papírovým košíčkům, nechte je po upečení alespoň 5 minut odpočinout ve formě, než je vyjměte.
- Experimentujte s přidáním různých příchutí do těsta, jako je citronová kůra, skořice nebo extrakt z mandlí, pro různorodé variace vašich muffinů.