Američánci recept.
Ingredience:
200 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
120 g cukru krupice
1 vejce
120 ml mléka
120 ml kysané smetany
80 ml rostlinného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
100 g čokoládových kousků nebo jiné oblíbené přísady jako borůvky, ořechy atd.
Recept:
Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse si rozmíchejte cukr, vejce, mléko, kysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Směs s tekutými surovinami postupně přilévejte do mísy s suchými surovinami a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec vmíchejte čokoládové kousky nebo jiné přísady.
Těsto nalijte do formiček na muffiny, které jste předem vymazali nebo vyložili papírovými košíčky. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut nebo dokud vrcholky muffinů nejsou zlatavě hnědé a na špejli vložené do středu muffinu nezůstane nic lepícího.
Tipy:
1. Můžete experimentovat s přísadami, zkuste například přidat maliny nebo kousky vařených jablek pro jiný chuťový zážitek.
2. Aby byly muffiny vláčné, snažte se těsto míchat co nejméně; přemíchání může způsobit, že muffiny budou tvrdé.
3. Muffiny jsou nejlepší čerstvé, ale dobře se také hodí k zamrazení a můžete je mít jako rychlou snídani nebo svačinu na cesty.
4. Pro extra křupavou kůrčičku na muffinech můžete před pečením posypat vrch trochou hrubě mletého cukru.