Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč recept


Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč recept.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 ml vlažné vody
- 1/2 balíčku sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g cibule
- 200 g zakysané smetany
- 200 g slaniny nebo uzeného bůčku
- 1 vejce
- Majoránka
- Čerstvě mletý černý pepř

Recept:
1. Smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl v míse. Přidejte vlažnou vodu a jednu lžíci olivového oleje. Vypracujte hladké těsto, které pak nechte na teplém místě kynout pod utěrkou asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím nakrájejte cibuli na tenké plátky a na zbylém oleji ji zpomalova začněte dusit, dokud nezměkne, ale nezhnědne.
3. Slaninu nebo bůček nakrájejte na malé kousky a osmažte dozlatova na suché pánvi. Poté ji nechte okapat na papírových utěrkách.
4. Když těsto vykyne, vyválejte ho na pomoučeném povrchu na velikost vaší pekáčové formy. Přeneste těsto do formy a vytvořte na okrajích malý lem.
5. Předehřejte troubu na 200 °C.
6. Cibuli smíchejte se zakysanou smetanou, vejcem, majoránkou, solí a čerstvě mletým černým pepřem. Tuto směs rozprostřete rovnoměrně na připravené těsto.
7. Na směs rovnoměrně rozložte osmaženou slaninu nebo bůček.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, než koláč získá zlatavou barvu.

Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do směsi přidat trochu muškátového oříšku.
- Pokud máte raději vegetariánskou variantu, slaninu jednoduše vynechte a přidejte více cibule nebo zkuste přidat grilované papriky pro sladší chuť.
- K dokonalosti koláče přispívá také kvalitní olivový olej, nebojte se investovat do lepšího.
- Podávejte teplé, ideálně s čerstvým zeleninovým salátem pro lehkost a svěžest.